Visitor counter

Friday, August 20, 2010

Tahukah Anda Tahap Bahayanya Gula?


                    

GULA dihasilkan daripada batang tebu yang tingi kandungan sukrosa.


 


 

No.

Jenis – Jenis bahaya yang disebabkan oleh GULA

1

Menjadi racun yang akan melahapkan vitamin dan galian yg berharga daripada tubuh manusia yang berguna untuk pencernaan dan detoksifikasi.

2

Merosakkan buah pinggang.

3

Menyebabkan kanser payu dara, ovary, prostat dan dubur.

4

Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi.

5

Merosakkan gigi.

6

Pembentukan batu dalam ginjal.

7

Penyebab sakit jantung iskemik.

8

Penyebab pendarahan.

9

Penyebab Vena Varikos.

10

Penyebab Katarak

11

Meningkatkan lemak dalam hati.

12

Membesarkan saiz buah pinggang.

13

Menghasilkan keadaan lebihan asid dan galian di dalam tubuh.

14

Melemahkan sistem imunisasi ( melawan penyakit).

15

Mengganggu imbangan mineral dalam tubuh.

16

Kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.

17

Kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan.

18

Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran.

19

Meningkatkan paras triglyseride.

20

Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bacteria.

21

Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs).

22

Menggalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs).

23

Mengurangkan Kromium dalam badan.

24

Mengurangkan Kuprum dalam badan.

25

Mengganggu serapan Kalsium dan Magnesium oleh sistem badan.

26

Faktor kepada kanser pundi hempedu.

27

Meningkatkan tahap glukosa dalam darah dengan cepat.

28

Melemahkan penglihatan.

29

Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan saluran darah.

30

Penyebab hipoglisemia.

31

Penyebab perut berasid.

32

Meningkatkan paras adrenalin di kalangan kanak-kanak.

33

Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.

34

Mempercepatkan proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut.

35

Membawa kepada ketagihan alcohol.

36

Penyumbang utama kegemukan.

37

Meningkatkan risiko penyakit crohn dan kolitis berulser.

38

Penyebab bengkak saluran usus di kalangan pesakit gastric.

39

Penyebab arthritis.

40

Penyebab lelah.

41

Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis.

42

Penyebab pembentukan batu karang hempedu.

43

Penyebab sakit apendiks.

44

Merangsang tanda-tanda multiple sclerosis.

45

Penyebab Vena Varikos.

46

Meningkatkan tindakbalas glukosa dan insulin kepada pengamal pil cegah hamil.

47

Penyebab sakit gusi.

48

Penyumbang kepada osteroporosis.

49

Penyebab air liur menjadi berasid.

50

Penyebab kemerosotan sensitiviti insulin.

51

Penyebab kemerostan toleransi glukosa.

52

Mengurangkan hormon tumbesaran.

53

Meningkatkan paras kolesterol dalam badan.

54

Meningkatkan tekanan darah sistolik.

55

Menyebabkan struktur protein bertukar hingga mengganggu serapan protein oleh tubuh.

56

Penyebab alergi terhadap makanan.

57

Penyumbang kepada sakit kencing manis.

58

Penyebab keracunan darah semasa hamil.

59

Penyebab ekzma kepada kanak-kanak.

60

Penyebab penyakit kardiovaskular.

61

Melemahkan struktur DNA.

62

Penyebab emfisema.

63

Penyebab arteriosclerosis.

64

Penyebab pembentukan radikal bebas dalam darah.

65

Merendahkan kemampuan enzime.

66

Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya.

67

Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan saiz hati.

68

Memberikan tekanan tinggi kepada pancreas dan akan merosakkanya.

69

Meningkatkan rentesi cecair dalam badan.

70

Penyebab sembelit.

71

Penyebab rabun jauh.

72

Penyebab lapisan rerambut.

73

Penyebab hipertensi.

74

Penyebab sakit kepala.

75

Mengganggu kemampuan berfikir.

76

Penyebab kemurungan.

77

Meningkatkan tindak balas insulin.

78

Penyebab penapaian bakteria dalam usus.

79

Penyebab ketidak seimbangan hormone.

80

Meningkatkan risiko darah beku dalam badan.

81

Meningkatkan risiko sakit Alzheimer.


 

Tahukah anda ?

Terdapat 55,999 orang penghidap kencing manis yang menjadi ahli PERSATUAN DIABETES NEGERI PAHANG.


 


 

Kandungan gula yang ada dalam MAKANAN dan MINUMAN

No.

Jenis Minuman & Makanan

# sudu teh gula

1

Minuman bergas 500ml

14.4

2

Minuman dalam tin tanpa gas 350ml

9.6

3

Minuman coklat malt dalam tin 125ml

5.5

4

Kek buah-buahan 40gm

3.5

5

Bijirin sarapan bersalut madu 220gm

10.1

6

Ubat batuk botol kecil di farmasi

15.8

7

Aiskrim coklat sepotong saiz biasa

7.7

8

Sundae restoran makanan segera

10.3

9

Rempah ayam segera satu pek

4.7

11

Minuman berkultur satu botol kecil

2.7

12

Susu pekat manis dalam tin kecil

35.5


 

*Gula yang tersembunyi boleh ditemui di dalam roti, aiskrim, coklat, pastri, pai dan kuih-muih.


*Jeli dan jem juga mempunyai kandungan gula yang tinggi. Sebagai contoh, 60 peratus kandungan jem adalah gula.


*Sepotong kuih pula, mengandungi setengah sudu teh gula, sementara minuman berkarbonat pula mengandungi lapan hingga sembilan sudu teh gula.

Justeru, kita sebenarnya tidak memerlukan gula pasir halus dalam kehidupan harian. "Apa yang perlu ialah mendidik cita rasa kita. Kalau hendak pun mengambil gula pasir, enam atau tujuh sudu teh gula pasir halus sudah memadai. Ini termasuk gula yang tersembunyi seperti dalam kek dan manisan yang lain. Gula yang berlebihan dalam tubuh manusia akan disimpan sebagai lemak.


 

Makanan ringan menjadi punca ledakan penyakit diabetes di rantau Asia Tenggara. Diabetes terbahagi kepada 2 jenis, paling lazim disebabkan paras lemak dan gula yang tinggi dalam pemakanan di samping kurang senaman. Ia boleh menyebabkan kegagalan ginjal dan penyakit jantung.

Di peringkat global, Persekutuan Diabetes Antarabangsa menganggarkan menjelang tahun 2025 seramai 147 juta orang penghidap diabetes berusia 60 tahun atau lebih. Statistik negara turut menunjukkan peningkatan dalam jumlah penghidap diabetes. Pada tahun 2009, sebanyak 17 peratus daripada 27 juta penduduk menghidap diabetes sementara data tahun 2006 pula menunjukkan 21 peratus rakyat mengalami kegemukan dan 6.2 peratus lagi obes.


 

Namun kita masih boleh menikmati rasa manis di dalam minuman dan makanan menggunakan pemanis daripada tumbuhan STEVIA yang tidak memudaratkan kesihatan kita malah ia mampu merawat tubuh badan kita dari segi keseimbangan paras gula, membuang angin, menurunkan berat badan dan juga merawat jantung kita.


 

bh-stevia.pdf


 

No comments:

Post a Comment