Visitor counter

Tabiat Pemakanan Rakyat Malaysia


Ceramah Kesihatan  disampaikan
Oleh En. Izudin Ben Al Imin (Bekas Pakar Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia) lulusan Universiti Kebangsaan Malaysia.
Tarikh: 3 Mei 2010                                                                           
Tempat: Hotel Seri Malaysia Kuantan

Kajian kesihatan yang dijalankan di Malaysia mendapati :
  • risiko penyakit adalah berpunca daripada berat badan berlebihan dan obesiti.
  • 50% rakyat Malaysia kurang makan sayuran berdaun hijau
  • 50% rakyat Malaysia kurang makan ikan.
  • Hanya 14.43% yang bersenam secukupnya

Peringatan: 
ü  ½ atau 1 cawan sayur hijau hendaklah dimakan sebanyak 3 kali sehari.
ü  Makin tua sepatutnya badan makin kurus dan berotot.
ü  Makan buah yang ada antioxidant 2 kali sehari. Kurang antioxidant menyebabkan kita mudah kena serangan radikal bebas.
ü  Kadar untuk risiko mendapat kanser bagi wanita adalah 1 nisbah 4.
ü  Ukur lilit pinggang lelaki mesti kurang dari 35 inchi, jika lebih 35 inchi dia akan cenderung untuk mendapat penyakit kardiovaskular.
ü  Orang yang mengidap penyakit kanser MESTI makan produk ORGANIK. Elakkan memakan makanan yang ada ubat penahan dan juga campuran kimia atau menggunakan baja kimia.

Bagaimana untuk lakukan pemakanan yang baik dan menjadi sihat seperti saranan Kementerian Kesihatan Malaysia?
Pemilihan produk STEVICO adalah kerana produknya mempunyai khasiat yang selari dengan kehendak amalan pemakanan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.